Rizling rýnsky a rulandské modré: Obľúbené vína aj u Vás doma

Rizling rýnsky a rulandské modré: Obľúbené vína aj u Vás doma

Ste milovníkmi vína, ktorí sa v dobrom víne vyznajú? Rozoznávate kvalitné polosuché víno od sladkého alebo sa skôr  necháte viesť intuíciou? Tak či onak, existujú určité odrody overené časom, ktoré skrátka nikdy nesklamú. A nech po nich siahnete pri akejkoľvek príležitosti, úspech máte zaručený. K takým odrodám vín nesporne patrí aj rizling rýnsky a rulandské modré.

 

Rizling rýnsky

Ide o starobylú, veľmi cenenú muštovú odrodu viniča určenú na výrobu kvalitných bielych vín. Ako už názov napovedá, obľúbený rizling rýnsky pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou z územia dnešného Nemecka, presnejšie z oblasti pri rieke Rýn. Dôležité je odlišovať rizling rýnsky od rizlingu vlašského. Okrem rovnakého názvu ich totiž nič viac nespája.

Akostné vína rizling rýnsky sa hodia predovšetkým k tučnejším mäsitým pokrmom a údenému, prípadne ich možno použiť na tepelnú úpravu rýb alebo hydiny. Sladké výbery sú zasa vhodné k dezertom, kabinety k studeným predjedlám aj teľaciemu mäsku, neskoršie zbery tejto odrody vína si pokojne dajte k pečenej či inak upravenej rybacine.

 

Rulandské modré

Inak nazývané aj Pinot Noir je jednou z najstarších odrôd hrozna, ktoré sa začalo pestovať za účelom výroby vína. História rulandského modrého siaha do dávnej minulosti, veď už v starovekom Ríme poznali túto odrodu vína. Avšak synonymom kvality tejto odrody je bez pochýb oblasť Burgundsko. Pinot Noir odráža chuť pôdy omnoho výraznejšie ako iné modré odrody, preto vôbec nie je jedno, kde sa táto odroda vypestuje. Odborníci odhadujú, že vo svete sa nachádza vyše tisíc rôznych genetických variantov Pinotu Noir. Je charakteristické výraznou arómou, ktorá je považovaná za jednu z najkomplexnejších spomedzi všetkých odrôd.

Tradičné rulandské modré je veľmi bohaté víno plného tela, ktoré však nie je ťažké, keďže nemá vysoký obsah alkoholu. Nie je ani príliš kyslé, je naopak úžasne jemné, no pritom dostatočne výrazné. Milovníci vína ho aj z toho dôvodu označujú pojmom tekutý hodváb.

 

 
Autorské právo: karandaev / 123RF Reklamní fotografie