Whisky, whiskey a bourbon – aké sú rozdiely medzi týmito napohľad rovnakými alkoholickými nápojmi?

Whisky, whiskey a bourbon – aké sú rozdiely medzi týmito napohľad rovnakými alkoholickými nápojmi?

Tradičný obilninový alkohol whisky patrí medzi tie vôbec najstaršie alkoholické nápoje na svete. Ak ste ho však už niekedy kupovali, určite ste si všimli, že niektoré fľaše nesú názov whisky, iné whiskey. A ak ste už niekedy vyskúšali aj bourbon, zistili ste, že jeho chuť aj vlastnosti sú veľmi podobné práve whisky. Preto vás môže zaujať, aké sú hlavné rozdiely medzi týmito tromi rozličnými, no napriek tomu takmer identickými alkoholickými nápojmi.

Pravá whisky pochádza zo Škótska

Názov „whisky“ patrí tradičnej škótskej whisky, ktorá je charakteristická svojim jedinečným výrobným postupom. Používajú ho však aj Kanaďania na označenie svojej kanadskej whisky. Tradičná škótska sa skladá len z obilniny a vody. Tá úplne prvá bola vyrobená z jačmenného sladu (malt whisky). Avšak, dnes sa vyrába už aj pšeničná škótska whisky (grain whisky) alebo rozličné miešané prevedenia (blended whisky).  Pri produkcii sa využíva väčšinou iba jednoduchá destilácia a hotový destilát následne zreje po dobu minimálne 3 rokov v sudoch, kde sa pred tým skladovalo portské víno alebo sherry. Preto má škótska whisky v pozadí sladké tóny. Navyše, jačmeň použitý na výrobu sladu sa suší nad rašelinovým ohňom, preto má whisky vôňu dymu.

Čo bolo skôr – whisky alebo írska whiskey?

Nezávisle od Škótska sa výroba nápoja whisky vyvinula aj v Írsku. Dodnes medzi týmito dvoma krajinami prebiehajú spory, ktorá z nich bola práve tá prvá. Whisky z Írska nesie označenie whiskey, pričom rozdielnosť nie je len v jednom písmenku navyše. Pri produkcií írskej whiskey sa nepoužíva jačmenný slad, ale len čistý jačmeň a destilát je čistejší vďaka trojitej destilácií. Keďže sa jačmeň nesladuje nad ohňom, írska whiskey už nemá vôňu po dyme. Zároveň je vďaka násobnej destilácii jemnejšia a čistejšia.

Bourbon je len americká verzia

V USA si prispôsobili whisky typu pestovanej obilniny, preto na výrobu ich lokálnej verzie, bourbonu, využívajú hlavne kukuricu. Tá dodáva tomuto alkoholickému nápoju tmavšiu farbu a ostrejšiu chuť. Dnes sa vyrábajú najmä miešané bourbony, avšak podiel kukurice v obilninovej zmesi musí byť minimálne 51%. Bourbon sa destiluje na dvakrát a zreje 2 roky, čo je o rok menej, než whisky.