Prečo jesť ryby?

by spravca

Vedci si dlho lámali hlavu nad tým, prečo grónski Eskimáci trpia oveľa menej určitými typmi chorôb než Európania, ktorých trápia najmä srdcové choroby, cukrovka či reumatická artritída. A to aj napriek tomu, že ich strava obsahuje podstatne viac tukov. Odpoveď našli v omega-3 nenasýtených mastných kyselinách. Odborníci na výživu odporúčajú skonzumovať 1-2 porcie rýb týždenne.

Ryby totiž pomáhajú tlmiť zápalové procesy, priaznivo pôsobia pri poruchách spánku či depresiách. Kyseliny, ktoré sa označujú aj ako esenciálne, si telo nedokáže syntetizovať samo, preto ich musíme prijímať v potrave. A práve ryby, najmä mastné morské, sú ich bohatým zdrojom. Týchto kyselín nepotrebujeme prijať denne veľa, stačia 2 gramy, a práve toľko obsahuje napríklad 100 gramov makrely.

Vysoký obsah omega „trojok“ nájdeme aj v týchto rybách: tuniak, pstruh, sleď, sardinky a jeseter. Menej ich obsahuje napríklad halibut, úhor, kapor, ustrice či ostriež morský. Nízky obsah omega 3 mastných kyselín majú aj tresky, homáre, sumce, kraby, slávky, platesy, šťuky.

Jedzte ryby a budete bez chyby alebo Za čo vďačíme rybám

  • Posilňujú imunitný systém a zvyšujú celkovú obranyschopnosť organizmu.
  • Vďaka vitamínu D podporujú zdravý vývoj kostí a zabraňujú vzniku osteoporózy. Konzumovať by ich mali najmä deti, tehotné ženy a ženy po menopauze.
  • Pomáhajú znižovať krvný tlak.
  • Pomáhajú pri liečbe kožných ochorení, napríklad pri psoriáze.
  • Tlmia zápalové procesy v organizme.
  • Spomaľujú starnutie.
  • Podporujú dobrú činnosť štítnej žľazy.
  • Zlepšujú srdcovú činnosť, znižujú riziko vzniku srdečných arytmií
  • Poklesne riziko vzniku trombov. Nenasýtené mastné kyseliny majú významné biologické účinky. Pretože sú tu prekurzory vysoko aktívnych látok prostaglandínov, dochádza ich pôsobením k rozširovaniu ciev (ochranný vplyv na žily a tepny). Laboratórne testy jednoznačne preukázali zníženie rozvoja aterosklerotických plátov v cievach.

Čo poviete, nedáte si dnes na obed chutnú rybičku?

Zdroj: chrien.sk, preventivne.sk

Foto: aznrestaurant.com

You may also like

Leave a Comment